Kaygı Duruşu

Ölmüş bir kişinin dünya ile tüm ilişiği kesilmiştir. Halen dünyada olanların kendisi ile hiçbir şekilde iletişim kurma imkanı bulunmamaktadır. Her kim olursa olsun, ölmüş bir kişinin manevi huzuru diye bir şey de yoktur. Bunlar insanların hiçbir delile dayanmayan iddialarından başka bir şey değildir.

Müslüman oldukları iddiasında bulunanların Allah’tan başkasının huzurunda saygı duruşunda bulunmaları düşünülemez. Allah’ın huzurundaki saygı duruşunun da bir şekli ve düzeni vardır. Namaz her tür saygı tavır ve sözlerini içeren ve sadece Allah’a yapılan saygı duruşudur. Farz olması da böylesi bir saygının başkasına yapılmaması içindir. Çünkü bu tarz davranışlar, saygıda bulunulanı ilah seviyesine getirdiğinizin göstergesidir. Allah’tan başka ilah yoktur.

Bu gerçekler dile getirildiğinde tepki alınması olağandır. Bu tür kemikleşmiş ritüeller bugün Türkiye’de yaşayan en masum müslümanın bile öylesine gözünü boyamıştır ki yaptığının ne kadar kabul edilemez olduğunun farkında bile değildir. Bu yüzden gerçeği söyleyenin kendisi ile dalga geçtiğini, ciddi olamayacağını düşünür. Şu ayetler bunun her zaman böyle olduğunun ve olacağının delilidir:

“Bu Kur’ân indirdiğimiz yüce bilgidir. Şimdi siz bunu itiraf etmiyor musunuz?

Daha önce İbrahim’e ondaki olgunluğu vermiştik. Biz onun konumunu biliyorduk.

Bir gün babasına ve halkına şöyle demişti: “Sizin şu karşılarında saygıyla durduğunuz heykeller nedir?”

Dediler ki, “biz bildik bileli atalarımız onlara kulluk ederler.”

Dedi ki, “siz de sizin atalarınız da gerçekten apaçık bir sapkınlık içindesiniz.”

Dediler ki; “Sen ciddi misin yoksa bizimle eğleniyor musun?”

İbrahim “hayır” dedi. “Sizin Rabbiniz göklerin ve yerin rabbidir, onları yaratan zattır. Ben buna şahitlik ederim.””

(Enbiya Suresi 21/50- 56)

Tepki çekecek veya birileri ciddiye almayacak ya da dışlayacaklar diye gerçeklerin dile getirilmemesi olacak iş değildir. Bu türden tepki ve dışlanmalar tıpkı İbrahim Aleyhisselam’ın yaptığı gibi, bir müslümanın üzerinde duracağı konular olamaz.

Bu ayetleri okuyanların, kendilerini bu ayetlerle uyaranlara bir tepkisi de hiç kuşkusuz “biz kulluk etmiyoruz; sadece saygı gösteriyoruz, bunda ne var ki” olacaktır. Haklılar. Allah’tan başkasına kulluk edilmeyeceğini herkes bilir. İbrahim Aleyhisselam’ın muhatapları da bunu biliyorlardı. Ancak bunu bilmek, takınılan tavrın yanlış olmadığı anlamına gelmez:

“İbrahim dedi ki: “Sizin bu putlara tutunmanız sadece aranızda kaynaşmaya vesile olsun diyedir. Kıyamet günü biriniz diğerini görmek istemeyecek her biriniz diğerini dışlayacaktır. Sığınacağınız yer o ateştir. Size yardım eden de olmayacaktır.”

(Ankebut Suresi 29/25)

İmtihanları bitmiş olanların ardından ancak samimi bir kalp ile dua edilir. Zira ölmüş kişilerin de Allah’tan başka yardımcıları yoktur. Allah’tan daha merhametli bir varlık da düşünülemez.

Tüm bunları dile getirdikten sonra, Allah’ın ayetlerini hayata geçirmedikleri için uydurulmuş manevi huzurlarda saygı duruşunda bulunan müslümanlara karşı kaygı duruşunda bulunuyorum.

Erdem Uygan


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

“Kaygı Duruşu” için bir yanıt

  1. snnarc avatarı
    snnarc

    Erdem Bey; başarılarınızın devamı dileğiyle..

Bir yanıt yazın